Objectives

Our first objective for the CSIS Headquarters was to create a point supported wall that provided a light, open aesthetic to the second floor common area, where functions and social events are held. Our second objective was to develop the structural and aesthetic elements of a glass canopy—that was only a concept in the architectural drawings when the project started.

Approach

Bellwether designed and engineered the point supported wall with glass fin supports and custom stainless trim between the fin shoes.

We also designed and built the point supported glass canopy, first determining the structural requirements necessary to support the glass canopy outriggers. We used oversized glass to achieve a truly one-of-a-kind design.

Results

The point supported glass wall provides an elegant backdrop within the CSIS Headquarters facade. The glass canopy is designed with twelve-foot glass outriggers which cantilever eight feet from the face of the vestibule, creating a dramatic effect at the entrance of the building. The glass outriggers, in particular, give this canopy a level of transparency and visual lightness that is extremely unusual.

Location

Washington, DC

Architect

Hickok Cole, Washington, DC

Products Used

Point supported glass canopy, Point supported glass wall